Relatietherapie

Jullie maken elkaar steeds dezelfde verwijten. Je hebt het gevoel langs elkaar te leven. Je bent elkaar verloren in de waan van de dag. Jullie leven niet meer op dezelfde bladzijde. De verbinding is zoek en er ontstaat angst dat deze niet terugkeert. Je wil er zijn voor je partner maar je weet niet hoe. De pijnplekken worden telkens geraakt en je wordt niet gehoord. Steeds raken jullie verstrikt in terugkerende patronen. Er zijn twijfels of de relatie al dan niet voortgezet moet worden. Talloze aanknopingspunten kunnen er de oorzaak van zijn dat je je zo voelt binnen je relatie. Op zich maakt de aanleiding niet zo veel uit; dat je je nu zo voelt is het resultaat en dat is niet fijn. Er zal iets moeten gebeuren.

Wat betekent dat?

In relatietherapie werk ik vanuit de Emotionally Focused Therapy (EFT). EFT is een methode voor de behandeling van echtpaarproblemen, die de emoties als ingang neemt tot verandering. In deze methode gaan we ervan uit dat het verbeteren van de relatie met je partner of belangrijke ander van groot belang is om je functioneren in alle leefgebieden te verbeteren.

Waarom relatietherapie?

Als het niet lekker loopt in je relatie en je hebt het gevoel dat je er maar niet uitkomt, dan kan het goed zijn om er eens met een onafhankelijke derde partij over te praten.

Als je je relatie wil laten functioneren als een volwassen liefdesrelatie kan therapie je daarbij uitstekend helpen. De kwaliteit van onze intiemste relaties wordt steeds belangrijker in ons leven. We leven tegenwoordig steeds meer in een groep van hooguit twee personen. Uit onderzoek komt er steeds meer bewijs dat een hechte relatie je beschermt tegen lichamelijke en geestelijk ziekte. Ook verbetert je relatie je veerkracht.

Wat kun je verwachten?

Als we elkaar voor het eerst zien zal ik vragen naar jullie relatiegeschiedenis, de goede momenten en de minder goede momenten en  hoe jullie daar mee om zijn gegaan. Wanneer was alles nog goed, waarom hebben jullie elkaar gekozen? We onderzoeken samen naar aanknopingspunten voor verandering, en we stellen vast wat het doel is van de gesprekken. Daarna besluiten jullie of jullie door willen gaan met mij.

In de gesprekken onderzoeken we eerst je eigen gedrag en onderliggende emoties, daarbij help ik je die beter te begrijpen en met elkaar te delen. Ik laat zien hoe je kunt praten zonder elkaar steeds verwijten te maken of in stilzwijgen terecht te komen.

Door jezelf en elkaar beter te leren begrijpen, komt er rust in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Dat geeft vaak een gevoel van opluchting.

Daardoor komt er ruimte om de diepte in te gaan. Elkaar dichtbij te laten, daar help ik jullie stapje voor stapje bij, ook op momenten als je je onzeker voelt of niet lekker in je vel. Hierdoor komt er meer verbinding en veiligheid tussen jullie. Je voelt daardoor dat je partner er voor je is en van je houdt.

De uitkomst

Relatietherapie heeft geen vaste uitkomst, het kan zijn dat je samen tot de ontdekking komt dat het niet meer gaat. In dat geval geeft het traject je de mogelijkheid om op een manier uit elkaar te gaan die recht doet aan elkaar.

Meer informatie over Emotionally Focused Therapy: Stichting EFT Nederland, International Centre for Excellence in EFT (ICEEFT) of lees alvast het boek houd me vast.