ADHD bij Volwassenen

Je hebt moeite met ontspannen, je praat aan een stuk door. Je krijgt je planning maar niet op orde en je hebt gevoel van innerlijke rusteloosheid. Volwassenen met ADHD ervaren de hyperactiviteit niet zozeer fysiek maar meer mentaal.

Wat betekent ADHD voor een volwassenen?

ADHD is de Engelse afkorting voor attention-deficit/hyperactivity disorder. Vertaald in het Nederlands, aandachts- en concentratieproblemen, impulsiviteit en over beweeglijkheid.

Hoe ADHD ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het is in sterke mate erfelijk. Wel is al duidelijk dat het wordt veroorzaakt door een subtiel afwijkende structuur en werking van een aantal hersengebieden. Bij mensen die ADHD hebben zijn denkprocessen zoals aandacht, motivatie en executieve functies verstoord.

Klachten

Drie groepen symptomen
Aandachtsproblemen: korte spanningsboog, snel afgeleid en verveeld, uitstelgedrag, geregeld van de ene naar de andere activiteit overschakelen zonder iets echt af te maken, moeite om hoofd- van bijzaken te onderscheiden, zich verliezen in details, slecht kunnen plannen en organiseren, slecht prioriteiten kunnen stellen, chaotisch, tijdelijke overconcentratie of hyperfocus wat wordt afgewisseld met periodes van sterke afleidbaarheid, alleen aandacht kunnen opbrengen voor zaken die men interessant vindt.

Hyperactiviteit: motorische onrust, een gevoel van innerlijke onrust, druk en veel praten, altijd met iets bezig moeten zijn, moeilijk tot ontspanning komen.

Impulsiviteit: eerst doen en dan denken, anderen veelvuldig in de rede vallen, ongeduldig zijn, impulsief geld uitgeven, impulsief relaties en werkbetrekkingen beginnen en beëindigen.

Veel volwassenen met ADHD

  • hebben last van levenslange stemmingslabiliteit met frequente hoogte- en dieptepunten,
  • hebben vaak een kort lontje.
  • settelen zich niet na hun 30e, maar blijven van werk en relaties veranderen.
  • Relaties en werk zijn vaak van korte duur. Dat relaties veelal kortstondig zijn, hangt samen met het onvermogen om te luisteren door verminderde concentratie, doordat ze taken niet afmaken of uitstellen, een ‘kort lontje’ hebben en gesprekken onderbreken.

Behandeling
Cognitieve gedragstherapie